Please update your browser for the fullest experience of stufflabels.no. Thanks :-)

Din kurv

  • {{orderLine.quantity}} sett av 60 labels

    {{orderLine.quantity * basePrice | addDecimals}}

  • Du har ingen StuffLabels® i din handlekurv

fredag 3. januar 2020


Populære navn fra 2000-tallet toppet navnestatistikken fra 2019.

Mest brukte jentenavn i 2019 var Emma, fulgt av Nora og Sofie, viser nye tall fra SSBs navnestatistikk. På guttesiden var Jakob mest brukt før Lucas og Filip. Emma har dominert navnetoppen siden 2003 og er årets navn for tiende gang. Jacob var også på topp i 2017.


– Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt fram til det eksploderte i 2003, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB.

Før dette var Emma umåtelig populært i hele den vestlige verden og dominerte i Sverige på 1990-tallet.

Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav.

– Jakob er kjent i Norge siden 1300-tallet og er et typisk bibelnavn. Når også neste guttenavn på listen, Lucas, er bibelsk, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn ikke er over. Fra 1,5 prosent rundt 1950, steg andelen til 22,5 prosent i 2006. Siden har den gått litt ned og er nå 20,3 prosent, sier Ouren.

Les også: Bibelnavn fortsatt populært, men vi er mindre kristne


Påvirker idrettsstjernene navnevalgene?

I årets ti på topp-liste finner vi nå flere kjente navn fra vår tids idrettsstjerner.

Ada fortsetter framgangen og er nå ny på topp 10 med 6. plass. Navnet Ada ble kjent for mange gjennom fotballspilleren Ada Hegerberg, som blant annet er den første mottakeren av Ballon d’Or Féminin, verdens beste kvinnelige fotballspiller. I 2019 fikk 291 jenter navnet Ada.

De andre nye på topp 10 er Sofia og Ingrid. Eneste nye på topp 10 gutter er William, som var toppnavn for noen år siden før navnet falt helt ut av ti på topp-listen i fjor. Navnepopulariteten går i bølger, og noen ganger skjer dette. Henrik hadde en topp på 1990-tallet. Så gikk det nedover, før populariteten plutselig gikk opp igjen.

 


Hos StuffLabels ser vi på mange navn hver eneste dag. Og vi blir litt nysgjerrig på hvilke trender og forklaringer som ligger bak valg av navn.

Navnebølger er lange. Fortsatt er det mange jentenavn som slutter på «a» eller «ah» – 56,3 prosent. I 1947 hadde denne praksisen sitt bunnivå med 12,5 prosent.

7 prosent av jentene har fornavn på tre bokstaver. Det er høyest siden 1972 da Ann, Siv og Gro dominerte. Nå er det Ada før Mia og Eva. Guttenavn fra bibelen, som Jakob er en del av, brukes av 20,3 prosent.

 


Navn blir populære igjen etter ca. 100 år
Det unngås å gi barna sine navn som var populære hos sine foreldre og i sin egen generasjon. Populære navn går altså 3 generasjoner tilbake.
Navn som kan uttales og brukes internasjonalt får stadig større betydning.
Navn fra kjente personer, som sangere, film- og TV-serier blir ofte populære. Men kjendis-navn kan også ha den motsatte effekt!
Kongenavn går aldri av mote